poniedziałek, 23 stycznia 2012

O co chodzi z tymi "singlami"?



Pewnie nie raz zastanawialiście się o co chodzi z kawami, na które mówimy "single". Zwykle leżą u nas w kawiarni przy kasie, zapakowane w śmieszne torebeczki :) Single, a właściwie kawy Single Origin to najprościej mówiąc kawy jednorodne. Ich jednorodność polega na tym, że ziarna te pochodzą wyłącznie z danego regionu, a nawet tylko i wyłącznie z danej farmy. Obecnie mamy dla Was cztery "single": 

El Salvador La Montanita:
Farma: La Montanita
Położenie: El Túnel Canton, La Palma
Departament: Chalatenango
Region: Metapan-Alotepec 
Honduras Montana Verde:
Farma: Montana Verde
Położenie: San Luis Planes, Santa Barbara
Guatemala Coban:
Farma: Spółdzielnia Fedecocagua
Region: Coban
Dominican Republic Los Lirios:
Farma: Los Lirios Toral
Region: Barahona


Dlaczego warto pić kawy jednorodne? Zacznijmy od tego, że są doskonałą alternatywą dla kawy americano. Każda jest inna! W każdej można odnaleźć zupełnie inne aromaty i smaki. Kawa jednorodna odkrywa przed nami swoją specyfikę wynikającą z miejsca, gdzie rośnie, sposobu jej obróbki, nawet sposobu jej zbierania oraz sposobu jej wypalenia. "Bawcie" się zatem kawą. Szukajcie w nich aromatów i smaków. "Podróżujcie" z kawą :D




Jak robimy single w Tree Some Coffee? Najpierw je wybieramy, najlepsze trafiają na nasz warsztat. Przeprowadzamy testy: temperatura wody, doza kawy, stopień zmielenia. Ta sama kawa będzie smakowała inaczej, jeśli zmienimy któryś z tych czynników. W takich testach uczestniczą wszyscy nasi bariści, bo to oni serwują Wam ostatecznie tę kawę. Nie określamy ścisłych standardów przygotowania danego singla. Nasi bariści to nie "roboty za barem", tylko osoby, które posiadają wiedzę na temat wszystkich czynników mających wpływ na ostateczny smak kawy, stąd brak potrzeby wyznaczania standardów.



Kawy jednorodne przygotowujemy dwiema metodami - drip lub aeropress, ale o nich napiszemy więcej później. 

Temat i tak nie został wyczerpany, ale mamy nadzieję, że odpowiedzieliśmy na kilka pytań, które być może odwiedzając nas zadajecie sobie i nie zadaliście ich naszym baristom :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz